فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی موسی کاظمی، محمد تقی رهنمایی، محسن گلپایگانی * صفحات 11-27

    مراکز آموزش عالی کلانشهر تهران به عنوان بخشی از فضاهای پررونق شهری، به دلیل دارا بودن پتانسیل ها و ظرفیت های بالقوه فرهنگی از جمله مستعد ترین فضاهای فرهنگی این شهر درتوسعه پایدار فرهنگ شهری به شمار می روند. هدف این پژوهش شناسایی وتحلیل فضایی عملکرد مراکز آموزش عالی در ارتقای فرهنگ شهرنشینی در کلانشهر تهران است که بیانگر رابطه ی مراکز آموزش عالی و فرهنگ شهرنشینی درکلانشهرها است. در این پژوهش روش تحقیق از نوع توصیفی– تحلیلی و مبتنی بر دو روش مطالعات کتابخانه ای ومیدانی می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که رابطه معنی داری بین این دو وجود دارد، به این شکل کهمراکز آموزش عالیکلانشهر تهران درتوسعه پایدارفرهنگ شهری تاثیر گذار بوده اند، اما این رابطه در منطقه 3 قوی تر از منطقه 19 بوده است. برای آگاهی از روند و میزان تاثیر گذاری مراکز آموزش عالی در ارتقای فرهنگ شهری در کلانشهر تهران، با توجه به فرضیات و شاخص هایی تدوین شده، آزمون ناپارامتری دو جمله ای به تفکیک در مناطق 3 و 19 مورد استفاده قرار گرفت و برای بررسی تفاوت معنی داری بین دو منطقه از آزمون ناپارامتری مان– ویتنی استفاده شد. به منظور معرفی جایگاه مراکز آموزش عالی در دستیابی به توسعه پایدار فرهنگ شهری در کلانشهر تهران بر اساس ابعاد توسعه پایدار پیشنهادهایی بیان می گردد.

    کلیدواژگان: فضای شهری فرهنگ شهری- توسعه پایدار شهری- مراکز آموزش عالی- کلانشهر تهران
  • کیومرث حبیبی، بهمن احمدی ، آرمان رحیمی صفحات 29-46
    در سال های اخیر غیررسمی شدن مسکن شهری و در پی آن ناامنی تصرف توجه بسیاری از محققان و سازمان های جهانی را به خود جلب کرده است؛ تا آنجا که سازمان اسکان بشر از ناامنی تصرف به عنوان شاخص محرومیت در سکونتگاه های غیررسمی یاد کرده است. در این تحقیق رابطه امنیت تصرف با کیفیت کالبد مسکن در محله اسلام آباد 2، یکی از مراکز اسکان غیررسمی ارومیه، بررسی شده است. در پی سنجش این رابطه 11 شاخص از ابعاد قانونی، عرفی و ادراکی امنیت تصرف توسط تحلیل عاملی به 4 عامل فقدان تضمین سکونت، عدم پشتیبانی شبکه های حمایتی، عدم ثبات مالکیت و ترس از بی خانمانی تقلیل یافته است. برای بررسی کیفیت کالبدی مسکن نیز از چهار شاخص سطح زیر بنا، نوع مصالح ساختمانی، نوع پوشش سقف و میزان رضایت ساکنان از وضعیت کالبدی مسکن استفاده شده است. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و در آن از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه و از تکنیک های تحلیل عاملی و رگرسیون چند متغیره برای تجزیه و تحلیل داده های خام پرسشنامه استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میان امنیت تصرف و کیفیت کالبدی مسکن رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد و عامل فقدان تضمین سکونت از عوامل اصلی در کاهش امنیت تصرف در محله اسلام آباد 2 می باشد.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، امنیت تصرف، کیفیت کالبدی مسکن، محله اسلام آباد 2 ارومیه
  • محمد اجزا شکوهی، زهره فنی، اکبر حیدری صفحات 47-68
    با توجه به حجم بالای مراجعه کنندگان به ویژه زنان به فضاهای شهری و تقاضای زیاد برای استفاده از این مکان ها توسط شهروندان، میزان ایمنی و آسایش این فضاها یکی از دغدغه های اصلی سیاست گذاران و برنامه ریزان شهری را تشکیل می دهد. لذا هدف تحقیق حاضر، ارزیابی مشارکت زنان در ایمنی فضاهای شهر سقز با مدل مشارکت شهری است. روش تحقیق مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی، جلسات PUA با زنان به همراه پرسش نامه و مطالعات میدانی است. جامعه آماری پژوهش زنان ساکن، شاغل و تردد کننده در محدوده فضاهای شهری سقز با تاکید بر فضاهای عمومی خیابان های امام خمینی شمالی و جنوبی، خیابان جمهوری و خیابان قدس می باشد، که به طور خوشه های کاملا تصادفی 200 نفر از بین آنها به عنوان حجم نمونه (50 نفر 34-17 سال، 50 نفر 51-34 سال، 50 نفر 65-51 سال و 50 نفر 65 سال به بالا) انتخاب گردید. در ادامه مدل مشارکتی PUA طی پنج مرحله، مرحله اول: تهیه مقدمات، مرحله دوم: تشکیل جلسات بحث، مرحله سوم: ارائه راهکارهای اجرایی، مرحله چهارم: مطالعات میدانی و کارشناسی و مرحله پنجم: ارائه راهبردهای لازم با توجه به سه شاخص: کاربری ها، طراحی فضای مطلوب زنان و مبلمان های شهری با استفاده از SWOT ارائه شد. نتایج نشان داد که به لحاظ شاخص کاربری های زن محور، خیابان قدس وضع به مراتب نامناسب تری در تامین آسایش فیزیکی و روانی زنان با 96% نسبت به خیابان های امام خمینی شمالی 62%، امام خمینی جنوبی 45% و خیابان جمهوری با 42% دارا بوده است. همچنین نتایج نشان داد که شاخص مبلمان شهری در خیابان جمهوری با 41% تامین رضایت مندی زنان وضع مطلوب تری نسبت به خیابان های قدس با 29%، خیابان امام جنوبی با 18% و خیابان امام شمالی با 12% داشت. شاخص های دیگر نیز وضعی مشابه داشت. در نهایت راهبردهای لازم به منظور سهولت در تردد و جابجایی شهری (نظیر ایستگاه های تاکسی و اتوبوس شهری) ارائه گردید.
    کلیدواژگان: جلسات PUA، کاربری های زن محور، شهر سقز، مشارکت زنان
  • رحیم بردی آنامرادنژاد ، همت الله رورده، سمیه احمدی نژاد صفحات 71-94
    شهر اصفهان ازجمله شهرهایی است که در ناحیه خشک ایران قرار دارد و به دلیل محدودیت های فراوان، مشکلاتی در زمینه شبکه حمل و نقل شهری، محیط زیست شهری، فضاهای فرهنگی دارد که با رشد جمعیت ابعاد گسترده تری یافته و زمینه نابرابری و رقابت های ناسالم را جهت دسترسی به امکانات و تسهیلات شهری در سطح شهر ایجاد می کند. هدف این تحقیق تحلیل و ارزیابی توسعه پایدار کلان شهر اصفهان از طریق بررسی 66 شاخص توسعه می باشد. شاخص های مورد بررسی شامل پنج گروه کلی شاخص های اجتماعی- اقتصادی، فرهنگی- آموزشی، کالبدی- زیست محیطی، زیربنایی- مسکونی و شاخص های دسترسی می باشد. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی و نتایج حاصل از پژوهش کاربردی- توسعه ای است. از روش ها و تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس، ضریب آنتروپی، تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی و ضریب پراکندگی جهت تحلیل داده های پژوهش استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که منطقه شش و پنج شهر اصفهان از نظر شاخص نهایی توسعه با امتیاز توسعه 743/0 و 741/0 برخوردار ترین مناطق شهر بوده و اختلاف نسبتا محسوسی با دیگر نواحی شهر دارند. منطقه ده شهر اصفهان نیز با امتیاز 087/0 کم توسعه یافته ترین و محروم ترین منطقه شهر می باشد. نتیجه حاصل از تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی نیز حاکی از آن است که مناطق شش و پنج شهر اصفهان در سطح اول، مناطق یک و سه شهر در سطح دوم و ده منطقه باقیمانده شهر در سطح سوم توسعه قرار دارند و عنوان مناطق محروم شهر را دارند. ضریب پراکندگی شاخص توسعه در سطح مناطق چهارده گانه شهر اصفهان برابر با 658/0 محاسبه شد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مناطق شهری، شاخص های توسعه، کلان شهر اصفهان
  • محمدرضا رضایی، فرزین محمودی ، هژیر شمسی صفحات 95-121
    فرسودگی بافت های شهری، امروزه به عنوان عاملی برای جلوگیری از تحقق روش های مدرن مدیریت شهری در شهرسازی به حساب می آید. شهر یزد دارای 2600 هکتار بافت فرسوده می باشد. شناسایی وضعیت کالبدی و عملکردی این بافت ها به منظور برنامه ریزی، مدیریت، حفظ و نگهداری آن ها از اقدامات اولیه و مهمی است که باید صورت پذیرد. برای برنامه ریزی محله مجاهدین در این تحقیق، شاخص های عمده چون ویژگی های بناها، ویژگی های اقتصادی- اجتماعی، وضعیت کاربری های موجود مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. روش به کار رفته توصیفی- تحلیلی بوده و در زمینه گرد آوری اطلاعات؛ از روش های مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، روش های میدانی و پیمایشی و تهیه پرسشنامه به تعداد هر واحد مسکونی اقدام گردیده است. بررسی وضعیت موجود نشان می دهد که بین سال های 1375 – 1385 میزان رشد جمعیت محله مجاهدین با نرخ رشد 8/0- از 5317 نفر به 4922 نفر کاهش یافته است، که این نشان دهنده حرکات جمعیتی از بافت قدیمی به سمت محلات جدیدتر می باشد. همچنین طبق نتایج تحقیق، محله مجاهدین از نظر شاخصه های فرسودگی (کالبدی، عملکردی) دارای فرسودگی است بطوری که در این محله فعالیت ها وکاربری ها پاسخگوی نیاز سکنه نمی باشد، بافت کالبدی محله تا حدود نسبتا زیادی آسیب دیده و نظام فعالیت ها به هم ریخته و نابسامان می باشد و کاربری های غیر متجانس و ناسازگار در محله خود نمایی می کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، بافت فرسوده، بهسازی و نوسازی، شهر یزد
  • یوسف اشرفی ، حسین جان بابانژاد صفحات 123-155
    هدف مقاله حاضر تدوین چشم انداز سازمانی شهرداری ساوه در چارچوب فرایند برنامه ریزی راهبردی می باشد. هدف از تدوین چشم انداز شهرداری، ایجاد یک تصویر یا آرمان مشترک در درون سازمان برای رسیدن به اهداف آن می باشد. به عبارت دیگر هدف از تدوین چشم انداز سازمانی و ایجاد آرمان مشترک، رسیدن به جواب این سوال بوده است که ما (یعنی مجموعه شهرداری) چه چیزی (چگونه شهری) می خواهد خلق کند؟ برای همین تدوین چشم انداز شهرداری در راستای تدوین چشم انداز خود شهر و مکمل آن خواهد بود. در این مقاله فقط به چشم انداز شهرداری پرداخته شده است.
    نوع تحقیق بر اساس هدف مقاله، کاربردی و براساس نحوه گردآوری مواد و اطلاعات مورد نیاز توصیفی- تحلیلی زمینه یاب می باشد. مدل مورد استفاده در چارچوب فرایند تحلیل راهبردی؛ ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی می باشد. برای تدوین چشم انداز شهرداری از روش پیشنهادی آمس استفاده شده است.
    بر اساس نتایج تحقیق شهرداری ساوه در افق 20 ساله، شهرداری ای خواهد بود مشارکت محور و پژوهش محور. شهرداری ارایه دهنده خدمات متمایز به شهروندان با ایجاد شهرداری الکترونیک خواهد بود. شهرداری ساوه تلاش خواهد که تا از طریق ایجاد ارتباطات خواهرخواندگی، دارای روابط متقابل و سازنده با دیگر شهرها در سطح ملی و بین المللی باشد. حمایت از فعالیت های ورزشی و جشنواره ای در شهر و نیز داشتن نقش محوری در مدیریت یکپارچه شهر از دیگر محورهای شهرداری در چشم انداز آن می باشد.
    کلیدواژگان: : برنامه ریزی راهبردی، چشم انداز، چشم انداز سازمانی، چشم انداز شهرداری ساوه، روش آمس
  • صفحات 157-171
    مساله اصلی این تحقیق این است که عامل گریز شهروندان از فضاهای پیاده شهری چیست و شهروندان چگونه می توانند با فضاهای پیاده شهری ارتباط بیشتری برقرار کنند. این پژوهش برآن است تا به اهمیت جریان زندگی در پیاده راه های شهری بپردازد و راهکارهای ممکن جهت رونق بخشیدن و ایجاد مطلوبیت در پیاده راه ها را معرفی نماید. محله فهادان یزد به عنوان یک نمونه مطلوب در نظر گرفته شده که زندگی در پیاده راه های آن جریان دارد و سعی شده است تا با روش قیاسی، ویژگی های کمی و کیفی موجود در این محله با پیاده راه های امروزی کشورمان مورد مقایسه قرار گیرد تا نتایج ملموس آن، به بهبود کیفیت پیاده راه ها کمک کند. شهر از اجزا و عناصری تشکیل شده که برخی از آن ها فیزیکی و قابل رویتند و بالطبع اثرگذار بر محیط شهری و مسیرهای پیاده، در آن صورت به نظر می رسد که پدیده های ذهنی و معنایی هم وجود دارند که غیر قابل رویتند. این تحقیق بر آن است تا این فرضیه را نیز در محله فهادان یزد بررسی نماید و با سایر پیاده راه های امروزی مورد مقایسه قرار دهد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که عدم رعایت مقیاس انسانی در طراحی ساختمانها موجب گریز شهروندان از قرار گرفتن در فضاهای پیاده فضاها می گردد. معماران و طراحان شهری به کمک یگدیگر می توانند با در نظر گرفتن تمهیداتی نظیر رواق و طاقگان، در جهت رعایت مقیاس انسانی در پیاده راه ها گام بر دارند.
    کلیدواژگان: پياده راه، نشانه، لبه، تعامل با شهروندان، محله فهادان
|
  • Sayed Mehdi Mousa Kazemi, Mohammad Taghi Rahnamaei, Golpayegani, Mohsen Golpayegani, Mohsen Pages 11-27

    Higher education centers as a part of the active urban areas, including the potential cultural capacities, and presenting services in high levels of urban society are considered the best urban cultural spaces of sustainable development of urban culture This study aimed to identify and analyze performance space higher education centers in promoting urban culture in the Tehran metropolitan represent the relationship between higher education centers and urbanization culture in the metropolitan. The methodology of the research is based on descriptive –analytical approaches which exploited intensive documentary sources. The survey results show that there is a significant relationship between these two regions. To form the metropolis Tehran Higher education centers in urban culture sustainable development have influenced Tehran. To the knowledge of the process and impact of higher education institutions in the promotion of culture in the metropolitan city of Tehran the assumptions and parameters specified, the binomial non parametric tests were used separately in 3 regions and 19. In order to introduce the role of centers higher education in achieving culture urban sustainable development in the metropolitan city of Tehran Some suggestions are put forward on the basis of sustainable development.

  • Kiomarth Habibi, Bahman Ahmadi, Arman Rahimi _ Pages 29-46
    In recent years the informal urban housing and followed by property insecure have attracted to attention of many researchers and organizations in worldwide. As far as the Habitat has mentioned in tenure insecurity as deprivation index in informal settlements. In this study, has been investigated the relationship between tenure security and quality of housing in the neighborhood of Islam-Abad 2, an informal settlement centers of Urmia. In assessing the relationship,11 indicators of legal, custom, and perceptual aspects security tenure has been reduced by Factor analysis to the four factors that comprises the lack of secure housing, lack of support networks, ownership instability and fear of homelessness. For Physical quality of housing have been used the four indicators that consist of foundation area, type of construction, type of roof and satisfying of the residents of the physical condition of the housing. The research method used in this paper was an analytical method and were used the survey and questionnaire method and techniques of factor analysis and multiple regression to analyze the raw data questionnaire. The results indicated that the security of tenure and physical quality of housing has direct positive relationship and the lack of guaranteed settlement as the main factors in reducing security of tenure in the neighborhood of Islam Abad 2.
    Keywords: informal settlements_tenure security_physical quality of housing_neighborhood of Islam Abad 2
  • Mohammad Ajzashokohi, Zohreh Fanni, Akbar Haydari Pages 47-68
    Considering the high volume of clients particularly women in urban areas and the strong demand for use of these places by citizens, the make of safety and comfort of these spaces is one of the main concerns of policy makers and urban planners. In order to, the aim of current paper is the assessment of women’s participatory in public spaces safety of Saqqez city by Participatory Urban Appraisal model. Applied methodology is based on library studies, women's PUA meetings, and questionnaire and field studies. Statistical society of research consist of women living, working and traveling in Saqqez urban spaces with point on public spaces of south and north Imam Khomeini avenue, Republic street and Quds avenue in Saqqez city that as random clusters were selected 200 of them as the sample size (N= 50 for each groups of 17 -34, 34- 51, 51- 65 and over of 65 years old). In continue were presented the participatory model of PUA during the five stages as A) provide preparations, b) meetings to discuss, c) provides administrative guidelines, D) field and undergraduate studies and E) is presented of needed strategies according to three criteria’s of access, Land uses, optimal spaces design for women’s and urban furniture by SWOT model. Results showed that in terms of female-centric land uses, the Quds street had far more inappropriate in providing of physical and psychological comfort of women’s with (96%) rather north Imam Khomeini street (62%), south Imam Khomeini street (45%) and Republic street with (42%). Also the results showed that city street furniture index in Republic Street with providing more favorable conditions of women's satisfaction (41%) have more favorable situation than Quds Avenue (29%), south Imam Khomeini Street (18%) and north Imam Khomeini Street with 12%. Also, other indicator’s had similar situation. Finally, were presented the needed strategies to ease the traffic and urban transportation (as: taxi and bus stations).
  • Rahimberdi Annamoradnejad, Hematollah Roradeh, Somayeh Ahmadinejad Pages 71-94
    City of Isfahan has located in dry area of Iran and has some problems in urban transportation, environment and cultural spaces due to because of existing limitations; which by the growth of population it multiples inequity and unhealthy competition for urban service accessibility. This study aims to analysis and evaluate sustainable development through the study of 66 indices in Isfahan. The given parameters included five groups of social, economic, cultural - educational, physical - environmental, infrastructure– residential. The methodology of the research is based on descriptive and analytical approaches and the results are applied and developmental. To analysis the data quantitative methods are used different techniques of planning such ads multi-criteria decision making method (TOPSIS), Entropy coefficients, Hierarchical cluster analysis and the dispersion coefficient. The results of this study indicate that the urban zones of 5 and 6 in Isfahan, are most developed areas with the final score of 0.743 and 0.741 and they are different in comparison with other urban zones. Also, zone 10 with a score of 0.087 is less developed and most deprived district. Hierarchical cluster analysis shows, urban zones of five and six in Isfahan are the highest developed areas of the city and the zones of one and three placed in second place regarding to their level of development.The Dispersion coefficient of development index calculated 0.658 for all 14 zones of Isfahan.
    Keywords: Sustainable development, urban districts, development indices, Isfahan
  • Mohammad Reza Rezaei, Farzin Mahmoudi, Hojir Shamsi Pages 95-121
    Today urban eroded textures are one of the obstacles for realization of modern management oh urbanism. The city of Yazd has 2600 hectares old texture. Identifying the physical and functional status of the textures is an important work for planning, manage, maintaining. In this study, the neighborhood of Mujahideen has been analyzed and evaluated on the base of major indicators such as buildings, socio–economic status and the quality of current land uses. The methodology of the research is based on descriptive- analytical approaches and the data was collected by conducting a field work and documentary records. The results showed that the residents of the neighborhood declined from 5317 in 1375 to 4922 in 1385 and moved to other areas of the city. Also the neighborhood illustrated major physical old structures and the existing uses cannot meet the needs of its residents. Such condition disturbed the spatial organization of the area where many incompatible uses are dysfunction the general activities of the neighborhood.
  • Yousef Ashrafi, Hosain Janbabanejad Pages 123-155
    Organizational vision is an image formed in the mind and spirit of a group of people (for example, employees of an organization), and create a shared sense in their heart and souls. This desirable image influences on organization and coordinating all activities of the organization toward a common goal. The purpose of this paper is to developing organizational vision for the city of Saveh in the process of strategic planning. The purpose of municipal vision development is creating an image or a common ideal within the organization to achieve its goals. In other words, the goal of developing an organizational vision, and create a common ideal, is to answer this question which “what (what kind of city) we (the municipality complex) wants to create?”
    According to purpose, this research is applied, and the collection of materials and information required, analytic– descriptive. In the process of strategic analysis, External & Internal Factors Evaluation Matrix (EFEM & IFEM) is used. For the development of municipality vision, the Ames proposed method is used, which has two steps, and each step is associated with a workshop seminar. According to research results, in 20 next year, Saveh municipal, will be partnership and research-based. Municipality can provide differentiated services to citizens by creating electronic municipality. Saveh Municipality will strive to build Sister City communication. The other aspects in the vision of municipality are supporting sport activities and festivals in the city, as well as having a central role in the integrated management of Saveh.
    Keywords: urban planning, Vision, Organizational vision, Saveh municipal vision, Ames Method
  • Sayed Mohsen Mousavi Pages 157-171
    The main question of this research is “what is the reason of people’s reluctancy to walkways?” and “how do they communicate more with walkways?” this research intend to show the importance of pedestrian life and introduce the solutions to improve the quality of such spaces. A city consists of many elements and components that some of them are concrete and physical. So they affect the city space and pedestrian paths. There are some other phenomena which are abstract and intangible. These kinds of phenomena also affect the quality of urban spaces and pedestrian paths. The objective of this research is to focus on Fahadan vicinity in Yazd to investigate this hypothesis and also intend to study about tangible and intangible factors and their effect on pedestrian paths. The results of this research indicate that ignoring human scale in design of buildings and of course in design of city spaces will cause people are reluctant to use such spaces appropriately. Architects and urban designers together are able to approach the appropriate human scale by employing elements like corridors and arcades.